Οι Εκδόσεις Αρματολός προγραμματίζουν την έκδοση της επιστημονικής μονογραφίας Απόκρουση Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο: Αμυντικά Σχέδια και Επάκτιες Οχυρώσεις 1963-1974 η οποία θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021. Η ανάλυση βασίζεται κυρίως σε πρωτογενείς πήγες από το αρχείο της Διεύθυνσης Ιστορίας Εθνικής Φρουράς (ΔΙΕΦ), κατόπιν σχετικής άδειας που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο των διδακτορικών σπουδών του συγγραφέα, καθώς και σε εκτεταμένη έρευνα πεδίου στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας κατά την περίοδο 2008-2019.

Η έκδοση της μονογραφίας κρίνεται, επιστημονικά και βιβλιογραφικά, αναγκαία για δυο λόγους: α) Η αναλυτική παρουσίαση τωνστρατιωτικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, της επιχειρησιακής φιλοσοφίας των αμυντικών της σχεδίων και των επάκτιων οχυρώσεων που πραγματοποιήθηκαν, κυρίως από την ΑΣΔΑΚ κατά την περίοδο 1964-1967, αποσκοπεί στην οριστική διευκρίνιση των πραγματικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ κατά το 1974 και στον τερματισμό των ανακριβειών, και της σύγχυσης προ προκαλείται για δεκαετίες,σε διάφορες εκδόσεις, ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές, σχετικά με τα αμυντικά σχέδια απόκρουσης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.β) Αποτελεί εισαγωγική έκδοση στην κυρίως έκδοση που προγραμματίζει ο συγγραφέας, με θέμα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974.

Η μονογραφία θα αποτελείται από τρία κύρια μέρη

  • i) H οργανωτική δομή, ο οπλισμός και οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Εθνικής Φρουράς κατά το 1974.
  • ii) H εξέλιξη των αμυντικών σχεδίων της ΕΦ μεταξύ 1963-1974 με κύρια έμφαση στο Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ) «ΑΦΡΟΔΙΤΗ 1973» και το Σχέδιο Εσωτερικής Ασφάλειας ΣΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ 1974.
  • iii) H τυπολογία των επάκτιων οχυρώσεων και τα Κέντρα Αντιστάσεως (ΚΑ) και Σημεία Στηρίγματος (ΣΣ) στις τρεις κύριες αποβατικές περιοχές στον κόλπο Αμμοχώστου, στις ακτές Κερύνειας και στον κόλπο Μόρφου.
  • Η μονογραφία θα περιλαμβάνει λεπτομερή, επεξηγητικά, σχεδιαγράμματα πουδημιούργησε ο συγγραφέας ειδικά για την έκδοση, καθώς και επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό από παράκτιες περιοχές ενδιαφέροντος στα κατεχόμενα εδάφη της Δημοκρατίας.